Manuele therapie is een onderzoek- en behandelmethode van gewrichten van het bekken, de rug en buikregio, de nek, armen en benen. Daar waar de fysiotherapeut vooral bezig is met een algemene benadering van beweegklachten, gaat de manueel therapeut en osteopaat specifieker te werk. Je zou kunnen zeggen dat de fysiotherapeut meer een ‘algemeen practicus’ is en de manueel therapeut/osteopaat een ‘specialist practicus’.

In het algemeen is de manuele therapie en osteopathie geschikt voor klachten die, behalve met pijn, gepaard gaan met het slechter kunnen bewegen in een gewricht of meerdere gewrichten. Denkt u daarbij aan gewrichtsblokkades (wervel- en enkelgewricht, ribfixatie of een vastzittende schouder), verrekte enkelbanden of hoofdpijnklachten als gevolg van een vastzittende nekwervel. Maar ook specifieke klachten als schedelbotbeperkingen en klachten in het kaakgewricht worden behandeld.

Daarnaast worden binnen de osteopathie ook klachten van het bewegingsapparaat behandeld die hun oorzaak hebben in een verstoorde bewegingsfunctie van Manipulatie van nekwervel de diverse organen ten opzichte van hun directe omgeving. De klachten komen voor bij jong en oud, dus ook bij baby’s en kinderen.

In het algemeen is de manuele therapie en osteopathie geschikt voor klachten die, behalve met pijn, gepaard gaan met het slechter kunnen bewegen in een gewricht of meerdere gewrichten. Denkt u daarbij aan gewrichtsblokkades (wervel- en enkelgewricht, ribfixatie of een vastzittende schouder), verrekte enkelbanden of hoofdpijnklachten als gevolg van een vastzittende nekwervel. Maar ook specifieke klachten als schedelbotbeperkingen en klachten in het kaakgewricht worden behandeld. Daarnaast worden binnen de osteopathie ook klachten van het bewegingsapparaat behandeld die hun oorzaak hebben in een verstoorde bewegingsfunctie van de diverse organen ten opzichte van hun directe omgeving. De klachten komen voor bij jong en oud, dus ook bij baby’s en kinderen.

Manuele therapie en Osteopathie is dus bedoeld voor mensen met klachten in het bewegingsapparaat. Klachten in de wervelkolom of ledematen ontstaan wanneer gewrichten niet goed werken (ook wel functiestoornissen genoemd). Vaak is een kortere of langere overbelasting van het gewricht de oorzaak. Bewegen wordt dan moeilijk en pijnlijk. Ook kunnen spieren verkrampen en kan de pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam.

Manuele therapie en/of Osteopathie kan de stoornis verminderen of verhelpen. Door het specifieke orgaan of de lichaamsdelen rond het gewricht op een bepaalde manier te bewegen kan de beweeglijkheid van de gewrichten en/of organen groter worden (in vaktermen: specifieke passief mobiliserende bewegingen). De pijn neemt af en de beweging van de gewrichten en het specifieke orgaan verbetert. Meestal is zacht trekken aan of duwen tegen de lichaamsdelen voldoende. Soms vult de manueel therapeut deze behandeling aan met gedoseerde impulstechnieken.

De moderne manuele therapie is ontstaan uit internationale therapieën, waarbij vooral osteopathie en chiropractie belangrijk zijn. De manuele therapie heeft zich de afgelopen decennia enorm ontwikkeld en doet dat nog steeds. En dat komt de diagnostiek en de daaruit voortvloeiende behandeling ten goede.